Eindhoven

Get a Room! Eindhoven – Mannen

MANbanner1

Stoer doen, toffe praat in de kroeg over de veroveringen en prestaties, de twijfelachtige eer verdedigen als het nodig is. Of lijkt. Het bestaan van de man is zo simpel. Althans, als we er verder niet te serieus over nadenken in ieder geval. Want simpel is het al lang niet meer. De seksuele revolutie zette de deuren open voor een zee aan mogelijkheden, met een duidelijke focus op vrouwen en diversiteit. Weg duidelijke kaders voor het mannelijke oerbrein. En nu? In de documentaire ‘Echte Mannen’ gaat Menna Laura Meijer op onderzoek uit naar de stand van zaken. Twaalf jaar later blijkt het onderwerp nog net zo actueel, bijna alsof de tijd heeft stil gestaan. Daar gaat Firma Vruchtvlees het, na het kijken van deze docu, met het publiek en schrijver Henk van Straten over hebben. Op 11 mei bij Get a Room!: Mannen, wederom op de bovenverdieping van Café De Rozenknop vanaf 19.30 uur.

Menna Laura Meijer voerde gesprekken met mannen in leeftijd variërend van 10 tot 80, afkomstig uit diverse culturen. Daaruit blijkt hoe divers mannen zelf aankijken tegen seksualiteit en het ‘man’ zijn. Geldt voor de een dat ‘echte mannen harder huilen dan vrouwen’ (Walter, 44), voor de ander is ‘het rijden in een auto het toppunt van mannelijkheid’ (Kelvin, 16). Was het zo’n vijftig jaar geleden nog not done voor mannen om hun diepste gevoelens te tonen, tegenwoordig lijkt het iets om trots op te zijn. We kunnen dus wel stellen dat het beeld waar mannen aan moeten voldoen de laatste decennia ingrijpend is veranderd. Maar hoe de ‘nieuwe man’ er uit moet zien is ook niet helemaal duidelijk.

Een open gesprek
De kans is klein dat Henk van Straten hier een pasklaar antwoord op heeft, maar daar is Firma Vruchtvlees ook niet naar op zoek. Wel naar de manier waarop mannen en vrouwen nu denken over de mannelijke seksualiteit. Door zijn laatste boek ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’, weten we dat Henk geen blad voor de mond neemt als het op persoonlijke zaken aankomt. Hopelijk inspireert dat ook anderen om openhartig over het onderwerp mee te praten.

Firma Vruchtvlees
Firma Vruchtvlees is een dynamisch collectief van professionals op het gebied van seksualiteit, horeca, educatie en cultuur. Voor iedereen die 'iets' heeft met het thema seksualiteit en vanuit een persoonlijke interesse haar/zijn professionele talent wil inzetten. Seksualiteit bespreekbaar maken door het organiseren van activiteiten vol amusement, een knipoog en een bloedserieuze ondertoon. De Get a Room!-avonden hebben als insteek om het gesprek aan te gaan met Eindhovenaren van jong tot oud en van verlegen tot open minded.
Op hun website en Facebookpagina houdt de Firma je op de hoogte van hun plannen en de invulling van de avond. Ze reiken je graag de hand als je zelf ideeën en vragen hebt.

Praktische informatie
11 mei 2017, inloop vanaf 19.30 uur, start programma om 20.00 uur, entree minimaal €5,-, locatie: café De
Rozenknop, Hoogstraat 59, Eindhoven