Eindhoven

Sex Works met een komische noot

13267867_482999291900739_5210988164594942117_n

Het wordt wel het oudste beroep ter wereld genoemd: prostituee, dame of heer van lichte zeden, temeier, hoer of lichtekooi. Tegenwoordig sekswerker genoemd. Ze zijn er in alle soorten, maten, prijzen en geuren. En in Nederland is het gewoon een legaal beroep. Maar het blijft een lastig onderwerp om over te praten, of je nu betaalt of betaald wordt voor seks.

Op 15 juni is daar tijdens Get a Room!: Sex Works bij Keukenconfessies alle kans voor. In de documentaire The Red Umbrella Diaries vertellen zeven New Yorkse sekswerkers over hun leven. Ze doen dit in de vorm van stand-upcomedy, waardoor het op een luchtige manier heel veel diepgang krijgt. Gastspreker en ervaringsdeskundige van de avond is Eva, die vol liefde en humor haar persoonlijke verhaal deelt en vragen van bezoekers beantwoordt. Zelf iets vertellen mag natuurlijk ook.

Er wordt vaak denigrerend over gesproken: je lichaam verkopen voor geld. Maar doet een topsporter niet hetzelfde? En is het niet net zo vreemd dat je je hersencapaciteit verkoopt terwijl je acht uur per dag op een suf kantoor zit? Voor Eva is het een logisch iets: “Als je zin hebt in een broodje gezond, dan ga je dat toch gewoon halen bij een broodjeszaak. En het knappe van dit werk is dat je ook nog heel genuaceerd moet inspelen op emoties.” Ze werkte een aantal jaar in de escortbranche en vond het een geweldige ervaring, maar het onterechte maatschappelijke stigma is heftig: “Het geheimhouden van mijn werkzaamheden heeft zwaardere sporen achtergelaten dan het werk zelf.” Want het kan rekenen op verbaasde blikken op verjaardagsfeestjes als je vertelt dat je sekswerker bent. Maar net als bij ieder ander beroep is het een uitkomst van persoonlijke afwegingen en keuzes die gemaakt zijn. In The Red Umbrella Diaries geven sekswerkers vanaf een podium je een inzicht dat je blik op professionele seks voor altijd zal veranderen.

Crowdfundcampagne
Firma Vruchtvlees wordt met het grootste genot gerund door vrijwilligers. Het organiseren van de Get a Room!-avonden brengt echter de nodige kosten met zich mee. Daarom vragen ze ook nu weer een bijdrage van minimaal €3,-. En wil je de Firma echt steunen, dan doneer je een zelf te bepalen bedrag voor hun crowdfundcampagne via https://www.voordekunst.nl/projecten/4520-get-a-room-eindhoven. Hier staan tegenprestaties van erotisch gedicht tot een Firma Vruchtvlees avond bij je thuis tegenover. En maak je mede mogelijk dat schaamte en vooroordelen plaatsmaken voor interesse en begrip.