Amsterdam

Transgressive Sex

TransgressiveSex

Deze avond duiken we in de rafelige wereld van New York uit de jaren 80. Een stad die nog lang niet bezig was zero-tolerance beleid of 9-11, waar Times Square werd geregeerd door pooiers en drugdealers.

Gezellig was het niet, fascinerend des te meer, zo blijkt uit onze film van vanavond. Sex, dood, nihilisme en gebrek aan hoop voeren de boventoon in de documentaire Llik Your Idols. Een film over de Cinema of Transgression, los collectief boze, zoekende, compromisloze en extreme filmmakers en performers die tussen 1984 en 1991 werkten in de Lower East Side, het zwarte gat van New York City. De complete tegenreactie op het conservatieve klimaat in Amerika, overgeleverd aan het kapitalisme, met Reagan als president.

We volgen iconen als Richard Kern, Lydia Lunch en Nick Zedd naar de donkere krochten vol seks en geweld. Waar geen bloemen groeien en de zon niet schijnt, maar de drugs overdadig voorradig is om de wereld nog wat kleur te geven. Zonder enige morele bezwaren, maar vol energie en een totale schijt aan alles. “There will be blood, shame, pain and ecstasy, the likes of which no one has yet imagined. None shall emerge unscathed.”

Transgressie loopt als een rode draad door de interesses van onze gast Niels Vonberg (1981). Zijn masterscriptie ging over de relatie tussen ‘in de kast zitten’ en schrijven over AIDS in Amerikaanse poëzie. Daarnaast presenteerde hij vorig jaar op de European Feminist Research Conference een paper over falen, seksualiteit en taal in het werk van de Amerikaanse schrijfster Kathy Acker. Als iemand die altijd op zoek is naar plekken van mislukking, is Niels Vonberg geïnteresseerd in hoe creativiteit kan worden ingezet om mislukking te ontstijgen – transgressie lijkt een meer dan bevredigend antwoord. Hij zal een inleiding geven op de documentaire Llik Your Idols.

TransgressiveSex[2]

Dus trek je donkerste kleren aan, haal die lach van je gezicht en kom naar deze volstrekt tegendraadse Get a Room!

Praktisch
Waar: Filmhuis Cavia
Wanneer: woensdag 13 februari 2013
Hoe laat: 20.00 uur
Hoe veel: 4 euro, reserveren via info@filmhuiscavia.nl